2002. január 12.

kX project

Az EIP oldalain, és az APSLive driver oldalain is megjelent 2001 december 31-étől kezdődően egy teljesen új, teljesen underground driver csomag az EMU10kx DSP-vel rendelkező hangkártyákhoz. A fejlesztők betartották szavukat és még 2001 év végéig kijöttek egy újdonsággal. Ebbe beletartozik az SB 512, az SB Live!, az SB Audigy, és az EMU APS kártyák mindegyike. Sőt, egyszerre többet is, és vegyesen is képes lekezelni. Hogy azért ne örüljünk annyira, a driver még nem teljes, azonban ígéretes darab. Lássuk, miről is szól a kX project?


A fejlesztőknek mindenféle küldetéstudatával kapcsolatos dolog, a háttér, a bekapcsolódás, támogatás leírása megtalálható a kX project oldalain. Mivel semmi közük a Creative-hoz, és teljesen ingyen csinálják ezt az egészet, ezért jól elküldik azt a gusba, akik felháborodnak, hogy "vazze mié nem megy má a f*szom má, rendesen?", szóval a fejlesztők a szabadidejüket áldozva csinálják saját kedvtelésükre az egészet. Azonban bárki hozzászólhat, az oldalukon meg is jelölik a levlistát, ahová be lehet kapcsolódni a témába.

A driver kifejezetten az APS vonalon megy tovább, azonban teljesen újraírták. Zenészeknek készül, így az effektezés, és ASIO támogatás fő szempontok között szerepel. Azonban az új driver majd a játék kedvelőknek is nagy segítség lesz, nem kell egy másik driver-t erre használni. A másik nagy szenzáció a WDM driver, mely eleve alkalmassá teszi, hogy Win98SE-től kezdve a Win2000-n át a WinXP-ig mindenen fusson.

Első körben a kinézete még csúnyácska igen csak, azonban a pár naponta kiadott újabb és újabb frissítések között lehetőséget adtak arra is, hogy saját skin-ünket kialakítsuk, és azt használjuk. Van pár kellemesebb verziós is, és Te is csinálhatsz sajátot. A beállítások is elmenthetőek. Hogy minek a beállításai mentődnek el ilyenkor?

  • Mixer - a kártya összes csúszkája elérhető rajta
  • DSP - pókhálóval köthetőek be a belső effektek
  • Router - mint egy stúdió rúteren, láthatóak a bekötött csatornák kódjai
  • ASIO - a megfelelő csatorna szintjei állíthatóak be



Mixer panelek - kattintással nagyíthatod

Az összes ablak jobb alsó sarkánál kiválasztható, melyik kártya beállításait kezeljük éppen. Én 2 db SB Live! Value régi verzión szórakoztam vele, és teljesen ügyes a történet. A bal oldali ikon sor jelzi az éppen elérhető potmétereket. Bár nem mindenhol egyértelmű a felirat, ha az egérrel elidőzöl a gomb felett, kiírja egy szokásos sárga csíkra a tudását kicsit bővebben.


A DSP panel és a chorus effekt mikro kódja - kattintással nagyíthatod

Eddig egyedül a Creamware kártyacsalád sarjainál láttam csak azt a megoldást, hogy a kártyán lévő effekteket grafikusan lehet kötögetni a buszok között. Az EMU10k1 és az Audigy-ben lévő EMU10k2 belsejében enged kotorászni jóval nagyobb szabadsággal ez a panel. Most még ne keress szuper effekteket, mert nincsenek megírva. Bár már lehet sajátot is írni, és megjelentek időközben azért alap szintűek is. Ahogy a skin-eket feltöltheted, úgy lehet majd a DSP által ismert mikro kódnak megfelelő effekteket feltölteni, és használni. Alapban egy delay és egy chorus van használatban. A chorus mikro kód paneljét látod kinyitva, melyet elvileg vissza is lehet tölteni átírás után.


Még nehézkes átlátni mindent. :)

Még sok helyen kódokat látni feliratozásra. Pár helyen már váltottak, és az orosz nyelvkörnyezet betűit is támogatja a driver. Biztos van 1-2 fejlesztő onnan is. Az ASIO panelt és a Router panelt sem igazán értettem meg elsőre. Annak örülök, hogy van aki már érti, és használja is. Ha nagyon elállítgatná a felhasználó a cuccost, van egy Reset menü, ami visszahozza a normális állapotokat.

Aztán van pár ablak, felesleges lenne idéznem. Ezek között szerepel a hangban kezelés, ami még nem teljesen jó. Jelenleg még tudtommal csak mono dobkészleteket érdemes letölteni (2002 január körüli verzió), de amúgy sem jó még minden MIDI cucc a driver körül, nem érdemes tesztelgetni. A másik egy sok sávos kijelző, mely mutatja, hogy melyik sávon mi szól. Ez átkapcsolható egy elég gyengus oszcilloszkópra is. A kártyák analóg bemeneteit sem kezeli még igazán a kX project. Gondolom, nem ez a legfontosabb a fejlesztőknek.


Buffer beállítások szabadsága

A visszajelzések alapján jelenleg 10ms-okat is el lehet érni. Nekem a Fruity Loops v3.4 programmal korábban 30ms alá nem volt érdemes lemenni. A kX driver segítségével megfelelő beállításokkal 11 ms-on is ment jól a program, ha közben a háttérben nem ment semmi (PIII 550MHz).


Összességében elmondható, hogy a legjobb driver lesz, amit valaha consumer hangkártyára írtak. Az egy szenzációs dolog, hogy az összes EMU10kx DSP-vel rendelkező hangkártya kezelhető egy kalap alatt, és akár egyszerre. Azonban még ne telepítsd, mert még használhatatlan! Csak kísérletezők telepítsék. Telepítés során hatástalanítja a LiveWare és az APSLive driver-eket. Nekem az is sikerült, hogy a kX project telepítése után visszategyem könnyen az egyik kártyára a LiveWare driver-ét. Szóval ügyesek a srácok, jó felé indultak el.

Az eredeti

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése