2008. május 18.

1024x768 és 1280x1024 pixel ASUS Eee PC 701 WinXP alatt

Az alábbi bejegyzésben szereplő megoldásnál van jobb is, olvasd el inkább azt:

Az ASUS Eee PC 701 natív képernyőfelbontása mindössze 800x480 pixel. Alap kiépítésben ennél nagyobbra a Windows XP driver csak 800x600 pixelre engedi állítani, és ezt is csak képernyő-eltolással engedi használni. Virtuálisan azonban ennél sokkal nagyobb felbontásokat is beállíthatunk, mint például az 1280x1024 pixel.

Csodát persze ne várjunk, hiszen összemossa a pixeleket, de vész esetén 1-1 speciális alkalmazás futtatása esetén hasznos lehet ez a virtuális felbontás növelés. Lássuk, hogyan kell beállítani!

Képernyőfotók a Windows XP-ről

Felbontások: 800x480 pixel / 1024x768 pixel / 1280x1024 pixel.

Telepítés menete

  • A gyárilag előre telepített Intel képernyőmeghajtónak van egy nem Mobile, hanem normál notebook verziója is. Töltsd le a megfelelő drivert, és csomagold ki mondjuk az SD kártyára (D: meghajtó).
    http://downloads.themodshop.net/data/eeepc/eeepc_vga_scale_drivers.zip
  • Kattints az asztalon a "Sajátgép" ikonra jobb egérgombbal, majd válaszd a "Hardver" fülön az "Eszközkezelő" gombot.
  • A fa menüben nyisd ki a "Videokártyák" menüt, és a két "Mobile Intel..." menüből az elsőre kattints jobb egérgombbal, és válaszd az "Illesztőprogram frissítése..." menüt.
  • A felugró"Hardver frissítése varázsló" ablakon válaszd az "Igen, de csak most" menüt, majd nyomj "Tovább" gombot.
  • A következő ablakon válaszd a "Telepítsen listából vagy adott helyről (haladóknak)" menüt, és nyomj "Tovább" gombot.
  • A következő ablakon válaszd a "Ne legyen keresés." menüt, majd nyomj "Tovább" gombot.
  • A következő ablakon látszik a gyár, aláírt meghajtóprogram, de nekünk nem ez kell, ezért kattints a "Saját lemez..." gombra.
  • A felugró ablakon nyomj "Tallózás" gombot, és a D: meghajtón keresd meg a kicsomagolt meghajtóprogram könyvtárában a "..\IEGD_8_0_Windows\Driver\" könyvtárban az "iegd.inf" fájlt, és nyomj "Megnyitás" gombot, ha kiválasztottad. Visszatérve az előző ablakban nyomj "OK" gombot.
  • Megjelenik egy sokkal hosszabb nevű driver a "Hardver frissítése varázsló" ablakában, ahol nyomd meg a "Tovább" gombot.
  • Felugrik egy figyelmeztetés, hogy a driver nincsen aláírva, itt nyomj "Telepítés folytatása" gombot. Ha nincsen ilyen, akkor még nem állítottad át a "Sajátgép - Tulajdonságok - Hardver - Illesztőprogram aláírása" alatt a megfelelő opció.
  • A telepítés befejezésével nyomj "Befejezés" gombot, majd a felugró ablak kérdése alapján engedd a gép újraindítását az "Igen" gombbal.
  • Még nincsen vége, újraindulás után ugyanezt végezd el a második meghajtóprogrammal is, mivel a külső VGA kimenethez még nem az új Intel, hanem a gyári Mobile Intel driver van fent. Ha ezt hagyod, akkor lefagyhat állítgatásnál a gép. Tehát lépj vissza a letöltést követő első lépéshez, és most ne az első, hanem a második menüt válaszd a "Videokártyák" fa alatt.
  • Ha megtörtént a második újraindítás is, akkor a "..\IEGD_8_0_Windows\Utilities\IEGDGUI.exe" program segítségével könnyen állítgathatod a felbontást akár 1280x1024 pixelig.

Problémák, korlátok

Sajnos, nem fenékig tejfel az élet, pár problémával, korláttal szembe kell néznünk, ha ezt a virtuális felbontást használjuk az ASUS Eee PC 701-en.

  • A képernyőt lecsukva majd felnyitva és a gépet elindítva nem kel fel a képernyő standby üzemmódból, de a gép fut. Magyarán nem képes ez a driver az Eee-t visszakapcsolni ebből a készenléti üzemmódól.
  • Előfordult, hogy a sima Windows XP logós képernyővédő futása után a képernyő pixeles lett, és csak egy újraindítás segített.
  • Ha a "Képernyő beállítások" menüben felhúzod a felbontást, majd vissza akarod állítani, már nem lehet kiválasztani a 800x480 pixeles felbontást. A "..\IEGD_8_0_Windows\Utilities\IEGDGUI.exe" segít ezen, vagy a pontosidő mellett lévő kis felnyílómenü "800x480" menüpontja.
  • Ez utóbbi túl sok Tray Icon esetén nem jön elő. A "..\IEGD_8_0_Windows\Utilities\IEGDGUI.exe" pedig mivel minden indítás után 800x480 pixeles 32 bites beállításon áll, ezért a "800x480" beállítás mellett a "16" bitmélység átállítás segít azon, hogy visszaállj az alap felbontásra.
  • A virtuális felbontás nem képes kezelni a ClearType üzemmódot. Ezért vagy kapcsoljuk le a betűsimítást, vagy csak a "Szabványos" beállítást használd. Ez a beállítás a "Megjelenítés tulajdonságai" ablak "Megjelenés" fül "Hatások..." gombja alatt érhető el. A felugró ablak 2. pipája ez az opció.

Az eredeti driver a fentiek alapján könnyen visszarakható, csak nem kell lemezről betölteni az új drivert, hanem ki kell választani a rövidebb nevű Mobil Intel verziót. A fenti eljárást ezen az oldalon találtam, ahol egy videó is van a beállítás elvégzéséhez, de angol menüs, és elég vacak a felbontás:

Sok sikert, jó szórakozást!

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése